Tak takhle ne

Tak takhle ne.

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Ostatní provozní náklady ve výši 56 millionů YTD ke konci října, což dělá 2/3 celkových nákladů.

Občas tajně závidím tu sebedůvěru, co některé kolegyně „účetní“ dokáží mít.

Chápu, že kategorie nákladů “ Ostatní provozní náklady“, slouží trošku jako žumpa. A hážeme sem, všichni, vše co se jinam nevejde.
Vlastně to není nic zlého, logika je, když nenajdeme vhodnější místo, kde v manažerském reportu tento náklad vykázat, šup tam s tím sem, a dát do komentářů vysvětlivku.

Obvykle se jedná o různé, jednorázové, mimořádné a těžko kategorizovatelné náklady, takže systém alokace nákladů stylem ŽaVeS není až tak špatná metoda.
Bohužel se z tohoto temného koutku, kam se mohou schovat všechny ty nevýznamné náklady či výdaje nesmí stát nejpodstatnější položka výsledovky.

Většinou i chápu, že tam najdu:
Něco „na zub“ do kanceláře.
Drobné nákupy typu květiny a bomboniéry kolegům a kolegyním k narozeninám, různé polosoukromé náklady nevýznamného rozsahu.
Chápu, že se zde občas objeví i kategorie Neznámý účel: O co jde? – Většinou odúčtování něčeho na co nezbyl nikdy čas to zrekonciliovat a vytvořilo to zůstatek, který se tak nějak nikam jinam nehodil.

Občas si tak při kontrole těchto nákladů připadám jak archeolog… Co tam najde je občas epické, a když se to dá vysvětlit, tak s tím dokážu žít, ale tohle i mne pobavilo.
Ptám se proč na tomto účtu je 56 milionů od ledna do října, jaký to má důvod a co to je. Odpověď byla…
Držte se..
No my sem dáváme vše na co nemáme vhodnou analytiku.

Ačkoliv jsem už víc jak rok nekuřák, šel jsem se projít na deset minut ven…

Chápu, že účetní mohou být různých úrovní i specializací, ale nikdy nepochopím, proč jim tolik jednatelů bezmezně věří, a ohrožují tak svou firemní existenci, protože v dané situaci jsem byl povolán, zkontrolovat situaci, proč náklady v hlavních kategoriích proti budgetu nerostou, ale celková EBITDA je záporná.

Proto při spolupráci s BFC GROUP můžete získat tyto dvě služby. První nezávislou ekonomickou konzultaci a pravidelný reporting, dle zvolených harmonogramů, nebo možnost mít k ruce zkušeného a odborně kvalifikovaného finančního ředitele, který se bude o vaši firmu starat za zlomek toho, co by vás stál interní zaměstnanec.
#bfcgroup#reporting#účetnictví#poradenstvi