Až se zima zeptá.

Až se zima zeptá…

Máme za sebou už čtyři těžké roky. Čtyři roky, kdy ekonomika stojí.

Řada firem je nyní ve fázi šetření a omezování svých nákladů z důvodu, kdy začínají být out of cash.

Po mnoha letech blahobytu, kdy jsme se v České republice naučili žít trochu jako “vožralí milionáři”, přišly těžké časy, které nás budou provázet ještě dlouho a moc na ně nejsme připraveni.

Každopádně se stále častěji setkávám s dotazem: “Pane Ševčíku, mohu nějak z účetnictví vyčíst sám, kde jsou mé peníze. Nebo mi sem někoho z BFC GROUP pošlete prosím, pošlete sem někoho z BFC GROUP, nebo přijeďte i vy osobně, až budete mít cestu kolem, a poraďte nám, kam nám zmizely peníze.”

Osobně nemám problém se k nim stavit, a také nemám problém zajistit konzultanta co jim na to koukne. Ono, dnes dělat remote je snadné.
Avšak nemůžeme jezdit od rána do noci po schůzkách 😀 a v podstatě dělat jednu jedinou analýzu.

V podstatě si takovou první analýzu můžete udělat sami.
Postup je následující:
1) Zeptejte se vaší účetní, zda umí sestavit přehled o peněžních tocích vaší firmy a ať ho sestaví. Pokud to neumí, přistupte sami k sestavení přehledu cash flow vlastními silami. Není to až tak složité. Docela dobrý návod najdete zde: CashFlowReport.cz. To, že jej účetní nebude umět, také úplná tragédie není, ono se to moc na školách neučí, a v praxi se s tím moc nesetkají.
2) Sestavte si přehled za více let.
3)Vznikne vám přibližně obrázek jako je v příspěvku
4) Přistupte k základní interpretaci metodou “od zadu”.
Výkaz peněžních toků neříká nic jiného, než kam se poděly peníze během sledovaného období. Pohled do řádku “F” vám prozradí, jaká byla meziroční změna. Kladné číslo značí, že peníze se ve firmě “udržely”, záporné číslo značí, že peníze “odekly”.
Koukněte na jednu z nejdůležitějších rovnic kolem cash flow, a to F = A + B + C. Interpretace není nic jiného než to, že dlouhodobě je nutné mít A + B kladné. To značí, že firma si dokáže na svůj provoz uhradit ze svého. V případě, kdy A + B < C, znamená to, že firma musí využívat externí zdroje financování z vnějšku.
5) A pokud se chcete v číslech hrabat více, rozkryjte si i to, jak vznikají čísla zejména v A… 😀
6) Nebo navštivte náš web www.bfcgroup.cz, a sjedenejte si schůzku s námi.

Výkaz o peněžních tocíh je jedním z hlavních pokladů v účetnictví, a tak opomíjeným nástrojem, až je mi jej osobně líto.