Účetnictví a jak na něj

Kdo má rád účetnictví?

Nikdo…

A já se ani nedivím.

Průměrný podnikatel zákonite řekne, účetnictví je:
❗nudné,
❗nákladné,
❗bez užitku,
❗nic nevydělá.

A já to chápu, tradiční formy vedení účetnictví tyto stereotypy spíše potvrzují a řada kolegů a kolegyň se rozhodně nesnaší toto dogma vyvrátit, spíš jim vyhovuje jejich nedotknutelnost a tak ji přiživují.

❗❗❗❗❗
Přestože účetnictví je klíčovou součástí každé firmy, jeho vedení je odborně i časově náročné a velmi snadno se může v malých firmách překlopit do roviny pouhé trpěné povinnosti, a snadno se přehlédnou benefity, které přináší.

✔️Nastěstí existuje mnoho způsobů jak si při vedení účetnictví ulehčit svou své povinnosti, k tom ještě snížit náklady, ušetřit čas a otevřít si cestu k většině benefitů co účetnictví poskytuje.

1️⃣Automatizace účetních procesů
✅Automatizací účetních procesů snížite náklady a zlepšíte si svou efektivitu při vedení celé firmy.
➡️Například, automatizací procesu zpracování dokladů, vytěžováním faktur, docílíte významných časových i nákladových úspor.

2️⃣Použití cloudových řešení
✅Zavedení cloudových řešení zlepší efektivitu obchodu a zvýší flexibilitu
➡️Například, cloudová řešení umožňují snadný přístup k účetním datům z jakéhokoli zařízení s připojením k internetu a umožňují účetním pracovat na stejných dokumentech současně s dalšími osobami.

3️⃣Outsourcing účetnictví
✅Outsourcing účetnictví je vhodný pro ty firmy, které chtějí snížit náklady na jeho vedení, snížit riziko chyb, a zlepšit si kvalitu jeho vedení
➡️Využitím outsourcingu umožníte přenechat účetní agendu externí firmě, což často povede ke snížení nákladů na účetní služby, zlepší se kvalita účetních procesů a vám to umožní soustředit se na hlavní podnikatelskou činnost.

4️⃣Použití účetního softwaru
✅Vybrat vhodný účetní software pro vaši firmu je náročný úkol, který determinuje firmu na dlouhé roky, existuje několik faktorů, které mohou pomoci při rozhodování a vám pomohou vybrat ten nejlepší.
➡️Zvažte, jaké funkce a vlastnosti jsou pro vaši firmu nejdůležitější, jaký je váš rozpočet a jaký typ podpory a školení nabízí případný dodavatel, po zvolení vhodného softwaru očekávejte výhody, jako je zvýšení efektivity, snížení nákladů a zlepšení kvality účetních informací pro vaše rozhodování.

5️⃣Zlepšení komunikace s účetním
✅Zlepšení komunikace s účetním zlepší efektivitu a sníží daňové náklady.
➡️Zavedením si pravidelných schůzek s účetním, jasnou definicí rolí a očekávání si zlepšíte komunikaci, snížite množství nedorumění si, a provedete si mimoděk i daňovou optimalizaci.


Účetnictví může být náročné, nudné, složité, naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si jej zase začít užívat, snížit si náklady na jeho vedení a zároveň i něco získat pro svou firmu a pro sebe.


Buďte nároční chtějte od své účetní víc.


A jestli nevíte jak, kde nebo s kým začít, zkuste nás v BFC GROUP ®.
#bfcgroup #účetnictví

Diskuze